De-a lungul timpului studenţii ridică întrebări similare legate de viitorul traseu profesional. Vezi mai jos câteva dintre acestea alături de recomandări pentru situaţiile respective.

Ce fac după terminarea facultății, pentru a nu ajunge șomer?

R: În primul rând, e nevoie să faci anumite acțiuni încă din timpul studiilor, dar vor fi detaliate mai jos. E bine să ai un plan pentru ce vei face după absolvirea facultății: să îți întocmești un CV cât mai bun (poți cere feedback pe CV din partea unui consilier în carieră sau a unui specialist HR), scrisori de motivație și să începi să cauți informații pe internet și în cadrul rețelei tale sociale (îi scrii pe cei din rețeaua ta socială în agendă) despre posibilități de angajare. Începi să aplici, să mergi la interviuri.

 

Ce îmi lipsește mie comparativ cu alții, care au reușit să se angajeze înaintea mea?

R: Probabil una sau mai multe componente ale deciziei privind cariera de care e bine să ții seama – autocunoașterea, pașii de urmat într-o decizie de carieră, informații despre ocupațiile pe care le vizezi, informațiile despre cum să te prezinți la angajare, un profil online bine pus la punct, un CV bine întocmit, un plan clar pentru obținerea unui loc de muncă etc. Pentru multe din aceste întrebări poți să găsești singur răspunsuri, accesând internetul. De asemenea, ține cont și de sfatul unui consilier în carieră.

 

Ce pot să fac și de când să încep pentru a-mi maximiza șansele de a obține un loc de muncă cât mai bun?

R: Din timpul studiilor, chiar din primul an, e bine să începi prin a avea un plan. Ce e important să incluzi în planul tău încă de la început este voluntariatul și/ sau job-ul part time. Este cea mai bună „investiție” pentru CV-ul tău. Încearcă să te dedici în activitățile pe care le faci pentru ca la nevoie să obții recomandări cât mai bune de la profesori, angajatori etc. Ar fi ideal ca voluntariatul să se desfășoare într-un segment de activitate cât mai apropiat de profilul studiilor tale.

 

E nevoie să fac un master? Cum știu ce program de masterat să îmi aleg?

R: Da, e nevoie să faci un master și e nevoie să îl faci în domeniul studiilor tale de licență. Masterul se alege în funcție de domeniul sau subdomeniul în care dorești să te specializezi și să lucrezi. Este o alegere la fel de importantă ca și alegerea profilului studiilor superioare. O specializare printr-un master sau altul poate să faciliteze angajarea într-un anumit domeniu. Există un număr tot mai mare de companii care angajează „specialiști în….” (securitatea sistemelor, de exemplu), iar această specialitate se dovedește prin studii masterale cel mai adesea.

 

Ce pot să fac pentru a deveni mai bun în ceea ce fac, în domeniul pentru care mă pregătesc?

R: Pregătirea academică este foarte importantă, dar nu este singurul aspect care trebuie să te preocupe. Pe lângă voluntariat, ia în considerare schimburi, mobilități pentru studii sau pentru practică. Verifică la departamentul de relații internaționale al universității în care studiezi ce contracte bilaterale sunt încheiate, cu ce universități din străinătate. Cere informații despre cum poți deveni bursier Erasmus. Există, de asemenea, diferite organizații care se implică în formarea tinerilor. Caută informații despre cum poți beneficia de sprijinul lor. Caută școli de vară, intrenship-uri, cursuri de formare, workshop-uri, tot ceea ce poate să te informeze, să te formeze, să te orienteze. Nicio informație nu e de prisos, nicio competență prea mult.

 

Ce fac dacă simt că nu e locul meu la facultatea pe care mi-am ales-o?

R: E important să te gândești ce anume te-a determinat să alegi această specializare. Dacă ai făcut o alegere informată, ținând cont de factorii importanți ai alegerii unei cariere, este posibil să fie doar o problemă de neconcordanță între așteptări și ceea ce ai găsit. Încearcă să verifici dacă planurile tale inițiale de carieră sunt încă importante pentru tine și viitorul tău. Dacă da, probabil că ai ales bine. Dacă nu, e cazul să îți reevaluezi opțiunile de carieră, să faci noi planuri sau să ceri ajutorul unui consilier în carieră.

 

Banii sunt un aspect important pentru mine. Dacă nu voi câștiga suficient de mulți bani în profesia pe care am ales-o?

R: Salarizarea e condiționată de o serie de factori. E important să fii conștient de aceștia – experiența, eficiența, competența, productivitatea, plusvaloare la locul de muncă, beneficii aduse companiei, profilul companiei, politica de salarizare a companiei, poziția în ierarhia companiei, nivelul responsabilităților etc. În fiecare domeniu profesional se poate câștiga mult sau puțin, în funcție de acești factori.

Sursa: Manualul Consilierului în Carieră (proiect startincariera.ro)

Print Friendly, PDF & Email

Comments

comments

0 comments