Ciclul PDCA (PLAN - DO - CHECK - ACT)

Implementarea soluțiilor într-un mod controlat și eficient

PDCASe întâmplă uneori  să simți nevoia unei schimbări. Îți dai seama că un proces nu funcționează cum ar trebui  și este nevoie să iei măsuri pentru creșterea eficienței. Începi să te te gândești la soluții, însă nu ești convins că acestea vor aduce schimbarea dorită.

Există proiecte în care costurile implementării unei soluții care nu funcționează pe deplin sunt prea mari pentru a risca. Cum ai putea rezolva această situație?

Un instrument pe care îl poți folosi este Ciclul PDCA (Plan – Do –Check – Act),  cunoscut și sub numele de Ciclul Deming (după numele inventatorului acestei metode, Edward Deming – un pionier al managementului calității). Această metodă este utilă în special pentru îmbunătățirea proceselor care se repetă frecvent.

Denumirea metodei indică cele 4 etape ale ciclului PDCA:

  • Plan (planifică): identifică și analizează problema
  • Do (acţionează): alege și testează o soluție
  • Check (verifică): verifică eficiența soluției și îmbunătățește-o
  • Act (implementează): Pune în aplicare soluția pe deplin sau ia ciclul de la început

Cum poți folosi acest instrument?

Pasul 1: planifică

Prima etapă în aplicarea ciclului PDCA este identificarea problemei pentru care avem nevoie de o soluție. Care este cauza problemei? Ce factori sunt implicați? Adună toate informațiile disponibile despre problema care trebuie soluționată.

Pasul 2: acţionează

Generează soluții posibile. Evaluează aceste soluții și selecteaz-o pe cea mai bună dintre ele. Testează această soluție, implementând-o la o scară mică (de exemplu, într-un grup restrâns, într-o etapă a unui proiect sau într-o arie geografică). Acest lucru îți va permite să corectezi eventualele puncte slabe ale soluției alese.

Pasul 3: verifică rezultatele

Care sunt rezultatele implementării soluției pilot? Studiază eficiența pasului anterior și stabilește ce ar fi fi putut să meargă și mai bine. Corectează aspectele care nu te mulțumesc. Ești satisfăcut de soluția testată sau ar trebui să repeți pasul 1 și 2, înainte să o implementezi pe deplin pentru rezolvarea problemei cu care te confrunți?

Pasul 4: implementează

Implementează pe deplin soluția care și-a dovedit capacitatea de a rezolva problema identificată.

Notă:
Pentru a realiza pasul 4 al ciclului PDCA, repetă pașii 2 și 3 de atâtea ori de cât câte este nevoie pentru a te asigura că soluția va funcționa. Soluția inițială poate fi modificată sau îmbunătățită până la atingerea obiectivului!

Cum te poate ajuta consilierul în carieră să foloseşti Ciclul PDCA?

  • Te poate ajuta să identifici problema care trebuie rezolvată şi să analizezi informaţiile necesare pentru a o înţelege.
  • Te poate ajuta să generezi soluţii pentru problema pe care doreşti să o rezolvi, prezentându-ţi tehnici creative prin care poţi face acest lucru.
  • Îți poate prezenta și alte tehnici de rezolvare de probleme, potrivite pentru situaţia pe care o întâmpini.

Puncte cheie

Cliclul PDCA este o metodă simplă prin care problemele pot fi rezolvate în mod controlat, pentru a evita costurile ridicate ale implementării unei soluții ineficiente. Metoda poate fi aplicată într-o multitudine de domenii precum marketing, producție, resurse umane etc.

În etapa de planificare, problema este identificată și bine analizată pentru a fi înțeleasă. În etapa “Acţionează”, sunt generate potențiale soluții de rezolvare a problemei și este selectată una care se implementeaza la o scară mică. În etapa “Verifică” sunt evaluate rezultatele soluției implementate anterior. Dacă rezultatele confirmă soluția testată ca fiind cea mai potrivită pentru rezolvarea problemei, această soluție este implementată pe deplin în cea de-a patra etapă a procesului, “Act”.

Print Friendly, PDF & Email

Comments

comments

Tu ce părere ai despre acest subiect? Te invităm să incluzi comentariile tale mai jos.


Acesta este doar unul dintre zecile de instrumente şi resurse pe care le găseşti pe siteul nostru. Click aici pentru mai multe articole, abonează-te la newsleterul pentrucariera.ro sau apelează la specialiştii noştri - consilieri în carieră certificaţi, cu experientă practică în domeniu - pentru a explora în continuare.


Intră în contul tău pentru a afla si mai multe. Contul de utilizator iti da posibilitatea sa pui intrebari private consultantilor nostri in cariera sau sa planifici o discutie gratuita cu unul dintre ei, pe subiecte legate de cariera si viata profesionala.


0 comments