To do list

Cum să fii cât mai eficient(ă) în ceea ce faci

To do list

To do list

Ți se întâmplă să ai perioade în care ești foarte încărcat(ă) și omiți anumite lucruri importante? Ai dificultăți în a-ți organiza timpul, activitățile sau resursele proprii?

„To do list” (2DL) este o tehnică la îndemână și ușor de folosit pentru a nu uita nimic important. Astfel, prioritizându-ți activitățile zilnice, pui ordine în ceea ce e nevoie să faci. Îți vei da seama ușor ce anume necesită mai mult timp sau mai multă atenție, ce este urgent și ce poate fi lăsat pe mai târziu.

2DL este esențială pentru a evita supraîncărcarea. Folosind această tehnică în mod corespunzător, vei deveni mult mai organizat(ă) și de încredere în ochii oamenilor din jurul tău. Te vei simți mai puțin stresat(ă) și în siguranță știind că nu ai uitat nimic important.

De asemenea, dacă îți vei prioritiza în mod inteligent sarcinile, îți vei putea canaliza timpul și energia pentru activități de mai mare valoare, ceea ce înseamnă că vei fi mai productiv(ă) și valoros(oasă) pentru echipa ta.

Să trecem la acțiune cu To Do list!

Pentru a putea întocmi 2DL, descarcă fișa de lucru, apoi urmărește:

Pasul 1. Notează-ți toate sarcinile pe care vrei să le finalizezi

Dacă sunt sarcini mari (de ex: scrierea unui proiect), împarte-le în activități mai mici.

Notă:
O să îți fie mult mai ușor dacă realizezi câte o listă pentru fiecare segment de activitate din viața ta (școală, loc de muncă, viață personală, casă) astfel încât o să îți fie mult mai ușor să păstrezi o continuitate între activități, fără a le încurca.

Pasul 2. Prioritizează-ți sarcinile

Pentru fiecare activitate, acordă câte o cifră de la 1 (foarte important sau foarte urgent) la 5 (deloc important sau deloc urgent), în funcție de prioritate.

În cazul în care mai multe sarcini au prioritate (foarte) mare, parcurge lista încă o dată și retrogradează-le pe cele mai puțin importante. După ce ai facut acest lucru, rescrie lista în noua ordine a priorităților.

Mulți oameni consideră că este util să își petreacă 10 minute la sfârșitul zilei pentru a-și organiza sarcinile de pe 2DL pentru a doua zi. Avantajul este că acestea sunt încă proaspete în minte, iar riscul de a uita este mai redus.

Cum te poate ajuta consilierul în carieră să îţi eficientizezi timpul folosind 2DL?

  • Te sprijină să iei în cosiderare toate activităţile necesare. Există uneori tendinţa să pierzi din vedere anumite activităţi repetitive sau neprevăzute care de obicei apar şi care îţi consumă din timp, influenţând pe cele prioritate sau importante.
  • Te sprijină să decizi în mod optim gradul de prioritate între activităţi care aparent au aceeaşi prioritate însă în esenţă le au diferite. Tendiţa este să consideri multe activităţi ca având prioritate maximă, când în realitate unele au o prioritate diferită, în funcţie de anumiţi factori.
  • Te ajută să priveşti în ansamblu la felul cum îţi gestionezi timpul, să înţelegi unde “se pierde” o parte din acesta, să şi să iei decizii ulterioare pentru eficientizare personală şi gestionarea hoţilor de timp.
  • Te sprijină să împarţi un proiect mai mare în activităţi mici, mai uşor de estimat în timp şi de gestionat din punct de vedere al priorităţii şi importanţei.

Elemente cheie

2DL este o tehnică utilă pentru a-ți eficientiza timpul și implicit munca. Astfel, îți vei aminti de toate sarcinile pe care trebuie să le duci la bun sfârșit. Vei avea ocazia să abordezi în primul rând cele mai importante sarcini și să nu pierzi timpul pentru alte activități lipsite de importanță.

Un alt avantaj al acestei tehnici este faptul că nu vei fi stresat(ă) din cauza unui număr mare de sarcini mai puțin importante.

Print Friendly, PDF & Email

Comments

comments

Tu ce părere ai despre acest subiect? Te invităm să incluzi comentariile tale mai jos.


Acesta este doar unul dintre zecile de instrumente şi resurse pe care le găseşti pe siteul nostru. Click aici pentru mai multe articole, abonează-te la newsleterul pentrucariera.ro sau apelează la specialiştii noştri - consilieri în carieră certificaţi, cu experientă practică în domeniu - pentru a explora în continuare.


Intră în contul tău pentru a afla si mai multe. Contul de utilizator iti da posibilitatea sa pui intrebari private consultantilor nostri in cariera sau sa planifici o discutie gratuita cu unul dintre ei, pe subiecte legate de cariera si viata profesionala.


0 comments