Chestionar: Amâni sarcinile în mod nejustificat, procrastinezi?

Află dacă procrastinezi sau nu – chestionar practic

Dacă ne uităm în DEX la verbul “a procrastina” găsim următoarea definiţie: “A amâna în mod nejustificat începerea unei acțiuni, în special din cauza neglijenței habituale sau a lenei; a temporiza, a tărăgăna, a tergiversa.”

Îţi sună în vreun fel familiar?

Procrastinarea este un comportament caracterizat prin amânarea acțiunilor sau a sarcinilor pentru mai târziu. Psihologii citează adesea procrastinarea ca fiind un mecanism de combatere a anxietății asociate cu începerea sau finalizarea unei sarcini sau a unei decizii.

Procrastinarea poate duce la stres, la sentimentul de vinovăție, pierderea productivității personale, crearea unei crize și dezaprobare din partea celorlaţi pentru neîndeplinirea unor responsabilități sau a unor angajamente. Aceste sentimente combinate pot favoriza în continuare procrastinarea. În timp ce e normal să procrastinezi într-o anumită măsură, aceasta devine o problemă atunci când împiedică funcționarea ta normală.
Cercetările arată (Steel, 2007) că persoanele care procrastinează sunt mai puţin fericite decât cele care nu o fac.
Îţi propunem mai jos chestionarul care te ajută să îţi dai seama dacă procrastinezi sau nu, să te auto-evaluezi în acest sens.

Să trecem la treabă!

Chestionar: procrastinezi?

Pentru a putea să lucrezi creion-hârtie îţi recomandăm să tipăreşti acest instrument, folosind opţiunea de tipărire de aici din pagină.

Instrucţiuni
Pentru fiecare din afirmaţiile din fişa de lucru, alege varianta de răspuns care te caracterizează cel mai bine şi noteaz-o în dreptul afirmaţiei. Scala de evaluare variază de la (1) “Nu mi se potriveşte deloc” până la (5) “Mi se potriveşte foarte bine”. Nivelul 3 pe scală denotă neutralitate, ceea ce înseamnă că nu este caracteristic şi nici necaracteristic ţie.

Descarcă fişa de lucru şi completează-o, apoi continuă mai jos cu interpretarea rezultatelor.

Interpretarea scorului:

Scor

Descriere

62-100

Veşti bune: nu eşti o persoană care procrastinează în mod sistematic. Dacă te suprinzi totuşi amânând lucrurile, în curând va fi disponibil instrumentul Cum să învingi procrastinarea pentru a gestiona situaţia.

41-61

Procrastinezi uşor. E nevoie să înţelegi cauzele a ceea ce se întâmplă. Există diverse motive şi s-ar putea să fie mai multe cauze valabile pentru tine. Ai nevoie să înveţi paşii necesari să scapi de procrastinare. Poţi face asta folosind instrumentul indicat mai jos.

20-40

Procrastinezi şi asta nu e motiv de laudă. Asta înseamnă că pierzi timp şi depăşeşti termenele limită în mod constant. Este critic să învingi procrastinarea – poţi face asta accesând instrumentul de mai jos.

Odată ce ştii cauzele, poţi face un plan care să te ajute să scapi de acest obicei stresant. Recompensează-te pentru micile succese şi reaminteşte-ţi constant despre consecinţele pe care le poate avea faptul că amâni ceea ce ai de făcut. Foarte curând va fi disponibil pe site-ul nostru instrumentul Cum să învingi procrastinarea – care te va ajută practic să scăpi de acest obicei auto-sabotor.

Consilierii în carieră pentrucarieră.ro te pot ajuta să ieşi din cercul vicios al procrastinării, să perseverezi, să faci paşi concreţi, să foloseşti micile succese în avantajul tău, să găseşti recompensele care au valoare pentru tine şi care să te sprijine în proces, să diminuezi impulsivitatea şi aşteptările care creează frustrări şi stres.

Elemente cheie

Procrastinarea produce stres în viaţa ta, îţi consumă energia şi creează frustrare inclusiv în rândul celor cu care lucrezi. Primul pas este să recunoşti că ai această problemă iar acest chestionar te ajută să înţelegi în ce stadiu eşti.

Print Friendly, PDF & Email

Comments

comments

Tu ce părere ai despre acest subiect? Te invităm să incluzi comentariile tale mai jos.


Acesta este doar unul dintre zecile de instrumente şi resurse pe care le găseşti pe siteul nostru. Click aici pentru mai multe articole, abonează-te la newsleterul pentrucariera.ro sau apelează la specialiştii noştri - consilieri în carieră certificaţi, cu experientă practică în domeniu - pentru a explora în continuare.


Intră în contul tău pentru a afla si mai multe. Contul de utilizator iti da posibilitatea sa pui intrebari private consultantilor nostri in cariera sau sa planifici o discutie gratuita cu unul dintre ei, pe subiecte legate de cariera si viata profesionala.


0 comments