Construieşte-ti resursele personale si creează emoţii pozitive

Teoria emoţiilor pozitive a Barbarei Fredrickson – cât de fericit(ă) eşti?

 

Barbara Lee Fredrickson, emotii pozitive

Psihologic vorbind, fericirea este “generată de două parţi ale aceleiaşi monede: emoţii pozitive şi emoţii negative.

Barbara Lee Fredrickson (foto stânga, USA) este o cercetătoare care a câştigat în anul 2000 un premiu important pentru teoria sa despre funcţia emoţiilor pozitive în viaţa noastră. Fredrickson susţine că acestea au avut un rol foarte important în evoluţia noastră ca fiinţe umane, ajutându-ne pe plan intelectual, fizic, din punct de vedere al resurselor sociale şi ne ajută să construim rezerve de care ne folosim în situaţii dificile.

Ce del de emoţii predomină în viaţa ta? Îţi propunem să afli mai jos!

 

Scala PANAS*

 

Pentru a putea să lucrezi creion-hârtie îţi recomandăm să tipăreşti acest instrument, folosind opţiunea de tipărire din josul paginii.

Instrucţiuni:

Chestionarul constă într-un număr de 20 de cuvinte care descriu diferite sentimente şi emoţii.

Scala de notare:
1 – foarte puţin sau deloc
2 – puţin
3 – moderat
4 – destul de mult
5 – extrem de mult

Citeşte fiecare din cuvintele de mai jos şi notează pentru fiecare cifra, conform scalei de mai sus, care indică nivelul la care te simţi acum SAU felul în care te-ai simţit în acel fel, în perioada ultimelelor câteva săptămâni:

____ 1. interesat(ă)         ____ 11. iritat(ă)
____ 2. suferind(ă)          ____ 12. vigilent(ă)
____ 3. excitat(ă)             ____ 13. ruşinat(ă)
____ 4. supărat(ă)           ____ 14. inspirat(ă)
____ 5. puternic(ă)         ____ 15. nervos(oasă)
____ 6. vinovat(ă)          ____ 16. hotărât(ă)
____ 7. speriat(ă)           ____ 17. atent(ă)
____ 8. ostil(ă)                 ____ 18. deranjat(ă)
____ 9. entutiast(ă)        ____ 19. activ(ă)
____ 10. mândru(ă)       ____ 20. fricos(oasă)

Instrucţiuni pentru calcularea scorului:
Adună cifrele pentru punctele 1, 3, 5, 9, 10, 12, 14, 16, 17 şi 19. Suma aceasta reprezintă scorul pentru afectele positive.

Adună cifrele pentru punctele 2, 4, 6, 7, 8, 11, 13, 15, 18 şi 20. Suma aceasta reprezintă scorul pentru afectele negative.
Scorurile variază între 10 şi 50.

La final, compară scorurile obţinute pentru ambele categorii. Unde ai obtinut cel mai mare număr, înseamna că acea categorie de emoţii predomină în ceea ce te priveşte, acum sau în perioada ultimelor săptâmăni, în funcţie de optiunea iniţială.

Care este partea care predomină? Cum te simţi în legătură cu asta? Este ceva la ce ştiai, la te aşteptai sau dimpotrivă?

*Scala Afectelor pozitive şi negative – PWatson, D., Clark, L. A., & Tellegan, A. (1988). Development and validation of brief measures of positive and negative affect: The PANAS scales. Journal of Personality and Social Psychology, 54(6), 1063–1070.

Ce faci cu această informaţie?
Fredrickson susţine, prin teoria sa, că:

  1. Emoţiile pozitive îţi lărgesc opţiunile gând-acţiune. Practic esţi mai deschis(ă) să faci mai multe lucruri, ai mai multe idei.
  2. Emoţiile pozitive sunt antidot pentru efectele emoţiilor negative. Se pare ca emoţiile negative elimină efectele şi rămăşitele emoţiilor pozitive.
  3. Emoţiile pozitive îţi cresc capacitatea psihică de a gestiona emoţiile negative. Vei putea să gestionezi mai bine, mai uşor alte noi situaţii provocatoare care intervin în viaţa ta.
  4. Emoţiile pozitive îţi construiesc resurse personale, resurse pe care le vei putea folosi la orice pas: in relaţia cu tine, pentru a te cunoaşte mai bine, în relaţia cu ceilalţi, in gestionarea unor situaţii noi etc.
  5. Emoţiile pozitive îţi hrănesc starea de bine fizică şi psihică. Atunci când ai o minte sănătoasă în trup sănătos, totul merge mai bine.

Cum poţi creea emoţii pozitive în viaţa ta?

  1. Practică recunoştinţa, inclusiv prin menţinerea unui jurnal. În curând va fi disponibilă pe site o tehnică specială pentru acest caz – Jurnalul personal: o incursiune interioară cu efecte reale.
  2. Fă lucruri care îţi plac. Poţi face sport sau poţi găti, poate faci plimbări sau asculţi muzică relaxantă pentru tine. Priveşte cerul înstelat, descoperă universul în care trăim şi natura umană. Începe cu câte puţin, câte un pas, câte o acţiune şi perseverează. Important e să fie ceva ce e pentru tine, pentru starea ta de bine, pentru sufletul, mintea şi trupul tău.
  3. Relaxeazăte. În curând vei găşi pe site-ul nostru tehnici de relaxare fizică care să te ajute.
  4. Meditează. Meditaţia calmează mintea, iar o minte relaxată este mai detaşată. În curând pe siteul nostru vei găsi descrierea unei tehnici de antrenare a atenţiei la respiraţie, tehnică pe care Buddha a folosit-o pentru a se elibera.

Tu ce alte metode de generare a emoţiilor pozitive foloseşti? Împărtăşeşte cu noi
Consilierii în carieră pentrucarieră.ro te pot ajuta să identifici comportamentele care sunt în detrimentul tău şi a stării tale de bine, te ajută să dobîndeşti noi comportamente dezirabile cu scopul de a gestiona mai bine echilibrul viaţă personală – viaţă profesională şi a integra optim în viaţa ta toate rolurile pe care le ai.

Elemente cheie:
Emoţiile pozitive te fac fericit(ă). Instrumentul de mai sus te ajută să întelegi ce latură predomină în viata ta momentan – pozitiv sau negativ – şi îţi dă despre cum poţi să îţi umpli viaţa cu emoţii pozitive.

Metiţi să fii fericit(ă)!

Print Friendly, PDF & Email

Comments

comments

Tu ce părere ai despre acest subiect? Te invităm să incluzi comentariile tale mai jos.


Acesta este doar unul dintre zecile de instrumente şi resurse pe care le găseşti pe siteul nostru. Click aici pentru mai multe articole, abonează-te la newsleterul pentrucariera.ro sau apelează la specialiştii noştri - consilieri în carieră certificaţi, cu experientă practică în domeniu - pentru a explora în continuare.


Intră în contul tău pentru a afla si mai multe. Contul de utilizator iti da posibilitatea sa pui intrebari private consultantilor nostri in cariera sau sa planifici o discutie gratuita cu unul dintre ei, pe subiecte legate de cariera si viata profesionala.


0 comments