Chestionar. Suferi de sindromul burnout?

Află dacă suferi de oboseală cronică, auto-evaluează-te!

Sindromul burout

Sindromul burnout

Simţi că încerci să faci multe şi realizezi puţine? Eşti irascibil(ă) şi simţi că “funcţionezi în gol”? Nu îţi mai pasă, nu ai energie sau interes să faci ceea ce altădată îţi plăcea?

Sindromul burnout (poţi întâlni şi denumirile de oboseală cronică, suprasolicitare profesională sau sindromul arderii complete) este o stare emoţională, fizică şi mentală, cauzată de stresul excesiv şi prelungit. Apare când te simţi copleşit(ă) şi incapabil(ă) să gestionezi aşteptările. Pe cale ce stresul continuă, începi să îţi pierzi interesul sau motivaţia care te-au făcut la început să mergi în direcţia respectivă, să îţi asumi rolurile pe care le ai.

Sindromul burnout îţi reduce productivitatea şi îţi consumă energia, te face să te simţi din ce în ce mai neajutorat(ă) şi fară speranţă. S-ar putea să ajungi să simţi că nu mai ai nimic de oferit, că nu mai are sens viaţa.

Răspunde întrebărilor de mai jos pentru a afla dacă şi cât eşti de aproape de burnout.

Chestionar: cât de aproape eşti de sindromul burnout?

Pentru a putea să lucrezi creion-hârtie îţi recomandăm să tipăreşti acest instrument, folosind opţiunea de tipărire de aici din pagină.

Instrucţiuni:

Pentru fiecare din afirmaţiile din fişa de lucru, alege varianta de răspuns care te caracterizează cel mai bine. Scala de evaluare variază de la (1) “Nu mi se potriveşte deloc” până la (5) “Mi se potriveşte foarte bine”. Nivelul 3 pe scală denotă neutralitate, ceea ce înseamnă că nu este caracteristic şi nici necaracteristic ţie.

Ca perioadă de referinţă ia în considerare perioada ultimelor 12 luni.

Descarcă fişa de lucru şi completează toate afirmaţiile, apoi continuă mai jos cu analiza rezultatelor.

Interpretarea scorului:

Scor

Descriere

20-35

Veşti bune: puţine semne ale sindromului burnout aici. Experimentezi o viaţă normală şi gestionezi stresul. Poţi susţine sau îndruma pe alţii din jur (persoane care par stresate) să îşi gestioneze situaţiile.

36-52

Începi să simţi uşor efectele stresului şi eşti puţin îngrijorat(ă). Nu lăsa stresul să se adune. Foloseşte tehnicile pentru gestionarea stresului pentru a preveni paşii care ar duce înspre mai rău.

53-73

Probabil ai un nivel de burnout moderat. Începi să te simţi limitat(ă)i în a te gândi la soluţii şi opţiuni. Perspectiva se poate îngusta, ceea ce te va face să vezi lucrurile mai rău decât sunt în realitate. Fii proactiv(ă) şi apelează imediat la tehnicile pentru gestionarea stresului.

74-98

Pare să ai sindromul burnout în mod semnificativ. Perspectiva ta asupra posibilităţilor si pozitivului poate fi limitată. Nivelul de energie, starea generală fizică, rezistenţa sau abilităţile normale de funcţionare îţi pot fi de asemenea limitate în acest caz. Caută ajutorul unui prieten sau a consilierului în carieră care să te sprijine în aplicarea tehnicilor pentru gestionarea şi reducerea stresului.

99-120

Probabil sindromul burnout se manifestă din plin în cazul tău. Eşti în starea în care crezi că nu există posibilitatea de mai bine. Chiar dacă există speranţă şi ajutor disponibile, îţi este greu să le vezi din perspectiva actuală. Ai nevoie urgentă de un specialist (consilier în carieră sau / şi psiholog) care să te sprijine. Redu stresul, trage de tine, perseverează.

 

Atenţie!

Acest instrument foloseşte o abordare informală pentru evaluarea nivelului de burnout. Chiar dacă este folositor în mod intuitiv, instrumentul nu este validat ştiinţific şi nu poate fi folosit ca instrument de diagnostic. Te rugăm, aşadar, să interpretezi rezultatele folosind simţul comun al realităţii. Dacă preferi instrumente validate riguros, instrumentele psihometrice ASSET, SWS, JSS pot fi potrivite. Cere ajutorul unui specialist pentru a te sprijini cu acestea.

Consilierii în carieră pentrucarieră.ro te pot ajuta nu doar să faci paşi susţinuţi pentru gestionarea stresului ci şi să te reconectezi cu ce este important în viaţa ta, cu ceea ce crezi şi cu ceea ce eşti cu adevărat. De multe ori, discutând cu cineva care te sprijină să priveşti lucrurile în perspectivă te poate ajuta enorm.

Elemente cheie

Sindromul burnout afectează din ce în ce mai mulţi oameni, îţi consumă energia şi duce la probleme de sănătate. Primul pas este să recunoşti că ai această problemă iar chestionarul de mai sus te ajută să înţelegi în ce stadiu eşti.

Print Friendly, PDF & Email

Comments

comments

Tu ce părere ai despre acest subiect? Te invităm să incluzi comentariile tale mai jos.


Acesta este doar unul dintre zecile de instrumente şi resurse pe care le găseşti pe siteul nostru. Click aici pentru mai multe articole, abonează-te la newsleterul pentrucariera.ro sau apelează la specialiştii noştri - consilieri în carieră certificaţi, cu experientă practică în domeniu - pentru a explora în continuare.


Intră în contul tău pentru a afla si mai multe. Contul de utilizator iti da posibilitatea sa pui intrebari private consultantilor nostri in cariera sau sa planifici o discutie gratuita cu unul dintre ei, pe subiecte legate de cariera si viata profesionala.


0 comments