Cele 6 palarii ganditoare

Cum să privești o decizie din mai multe perspective

Cele 6 palarii ganditoare

”Cele șase pălării gânditoare” (C6PG) este o tehnică importantă și creativă pentru luarea deciziilor. O poți folosi pentru a vedea o situație din mai multe perspective. Aceasta te ajută să ieși din tiparul obișnuit de gândire pentru a avea o imagine de ansamblu asupra situației cu care te confrunți.

Această tehnică a fost creată de Edward de Bono în anul 1985 și are la bază ideea gândirii paralele. Gândirea paralelă este opusul gândirii argumentative, și are ca scop punerea în oglindă a mai multe puncte de vedere cu privire la aceeași situație.

Spre exemplu, mulți oameni de succes gândesc într-o manieră rațională. Acesta este și unul dintre motivele pentru care au succes. Însă, uneori, este posibil să dea greș dacă abordează situația într-o manieră intuitivă sau creativă, deoarece tiparul lor de a gândi și a acționa este unul rațional.

Similar, persoanele care au o abordare negativă pot fi defensive în mod excesiv, iar cele emoționale pot da greș în luarea deciziilor dacă privesc lucrurile rațional sau cu calm.

Dacă te vei uita la o situaţie folosind tehnica C6PG, atunci o vei putea rezolva folosind toate abordările. Deciziile și planurile tale vor fi un melanj de ambiție, sensibilitate, creativitate și planificare.

Poți folosi C6PG atât individual, cât și cu mai multe persoane. În activitățile de grup spre exemplu, aceasta tehnică prezintă avantajul că blochează confruntările care pot apărea în discuțiile contradictorii dintre oamenii cu stiluri diferite de gândire.

Cum poți folosi această tehnică?

Este foarte simplu!

Identifică situația pentru care vrei să iei o decizie. Gândește-te la cât mai multe ”unghiuri” din care o poți vedea.

Astfel, imaginează-ți că porți:

Pălăria Albastră: Te ajută să coordonezi întregul proces. De obicei este purtată de către persoanele care conduc ședințe sau întâlniri. Te ajută să vezi per ansamblu situaţia. Când nu mai ai idei noi poți folosi pălăria verde; când ai nevoie de planuri de rezervă folosește pălăria neagră și tot așa.

Ex: Pot face un rezumat al acestor puncte de vedere?
La ce ne gândim aici?
Care este ordinea în care îmi pun celelalte pălării?
Concluziile procesului C6PG sunt…

Pălăria Roșie: Folosind pălăria aceasta îți activezi emoțiile, simțurile, intuiția, empatia. Încearcă să înțelegi ce simt ceilalți, cum vor reacționa emoțional mai ales cei care nu știu raționamentul care stă în spatele deciziei tale.
Ex: Intuiția îmi spune că lucrurile nu vor merge bine.
Nu îmi place modul în care a fost făcut acest lucru.

Pălăria Galbenă: Poartă această pălărie pentru a observa latura pozitivă a situației. Te ajută să vezi cu optimism beneficiile și valoarea lor. Pălăria galbenă este foarte utilă pentru a identifica oportunitățile, atunci când când totul pare dificil sau complicat.
Ex: Care sunt beneficiile?
De ce este mai avantajoasă această opțiune?
Cum pot face ca aceste lucruri să funcționeze?

Pălăria Verde: Fii creativ(ă)! Acum e momentul să dezvolți soluții creative, ingenioase. Gândește liber, nu lăsa cenzura sau autocritica să fie bariere în gândire.
Există și alte variante?
Ce idei noi mai pot găsi?
Cum pot face acest lucru diferit?
Există o altă explicație?

Pălăria Albă: Concentrează-te pe datele pe care le ai. Cercetează informațiile de care dispui, încercând să afli cât mai multe despre situaţia în cauză. Analizează istoricul, tendințele din trecut, apoi trage concluzii.
Ex: De ce informații dispun?
Ce informații mai am nevoie?
Cum pot afla informațiile respective?

Pălăria Neagră: Privește lucrurile dintr-o perspectivă preventivă, defensivă și pesimistă. Gândește-te în paralel și la metode de a le preveni. Pălăria neagră te ajută să creezi planuri mai rezistente, te ajută să identifici riscurile înainte să fie prea târziu.

Ex: Care ar fi costurile pe care le implică?
Poate fi pus în practică?
Ce nu ar putea ieşi bine?
Care sunt punctele slabe, vulnerabile ale planului?

Unul din consilierii în carieră pentrucarieră.ro te poate ajuta să identifici

  • Să identifici situaţia pe care vrei să o analizezi;
  • Să explorezi pălăriile (perspectivele) cu care nu eşti obişnuit;
  • Să păstrezi perspectiva de ansamblu (pălăria albastră) asupra situaţiei, sprijinindu-te să iei decizii echilibrate;
  • Îți poate prezenta și alte tehnici de luare a deciziei, în funcție de alegerea pe care o ai de făcut.

Elemente cheie:

C6PG este o tehnică ideală pentru a identifica aspectele unei decizii din mai multe puncte de vedere. Aceasta poate aduce o notă de emoție sau scepticism într-o decizie pur rațională. C6PG îți oferă posibilitatea de a-ți folosi creativitatea în luarea deciziilor. De asemenea, dacă de exemplu, eşti predominant pesimist(ă), tehnica te ajută să fii pozitiv(ă) şi creativ(ă) când e nevoie să iei decizii.

Print Friendly, PDF & Email

Comments

comments

Tu ce părere ai despre acest subiect? Te invităm să incluzi comentariile tale mai jos.


Acesta este doar unul dintre zecile de instrumente şi resurse pe care le găseşti pe siteul nostru. Click aici pentru mai multe articole, abonează-te la newsleterul pentrucariera.ro sau apelează la specialiştii noştri - consilieri în carieră certificaţi, cu experientă practică în domeniu - pentru a explora în continuare.


Intră în contul tău pentru a afla si mai multe. Contul de utilizator iti da posibilitatea sa pui intrebari private consultantilor nostri in cariera sau sa planifici o discutie gratuita cu unul dintre ei, pe subiecte legate de cariera si viata profesionala.


0 comments