Do It

Creativitate în 4 pași simpli

Do It

Do It

DO IT (DI) este un proces simplu care are la bază gândirea creativă. Este un acronim care provine de la:
DDefinirea problemei
OO minte deschisă
IIdentificarea celor mai bune soluții
TTransformarea

DO IT în acţiune

Urmeză paşii de mai jos.

1. Definirea problemei
Acest pas presupune analiza problemei. Asigură-te că pui întrebările corecte. Verifică dacă abordezi problema şi nu simptomele acesteia.

  • De ce există problema?
  • De ce apare în mod repetat?
  • Stabilește limitele problemei. Mai exact, identifică obiectivele pe care trebuie să le atingi și constrângerile sub care lucrezi.
  • Care sunt factorii care te limitează în această situație?
  • Care este scopul?

În cazul în care o problemă pare a fi prea complicată, complexă, mare, fragmenteaz-o în părți mai mici. O să fie mai ușor. Rezumă problema într-o formă cât mai concisă.

2. O minte deschisă aplicând tehnici creative
Odată ce știi problema pe care dorești să o rezolvi, ești gata pentru a genera soluții posibile. Este foarte tentant să accepți prima idee care îți vine în minte ca fiind cea mai bună. Dacă faci asta, vei rata probabil soluții și mai bune.
În această etapă, nu este important să fii interesat(ă) de evaluarea ideilor și calitatea lor. În schimb, încercă să generezi cât mai multe idei diferite. Chiar și ideile mai puțin inspirate pot fi puncte de plecare pentru ideile foarte bune.
În timp ce generezi soluții, amintește-ți că alte persoane vor avea perspective diferite asupra problemei. Poți apela și la părerile colegilor, prietenilor ca parte a acestui proces.

3. Identifică cele mai bune soluții
În această etapă vei alege cele mai bune idei pe care le-ai generat. Este posibil ca cea mai bună idee să fie evidentă. O altă alternativă valoroasă ar putea fi examinarea și dezvoltarea unui număr de idei în detaliu înainte de a selecta una.

4. Transformarea
Presupune implementarea soluției. De exemplu, vrei să creezi un nou produs (ex: o mașină). Această etapă nu înseamnă doar dezvoltarea produsului pornind de la ideea ta, cât și întreaga parte de marketing, promovare şi dezvoltare a afacerii.
Mulți oameni creativi eșuează în această fază. Ei se concentrează creând produse și servicii inovatoare, apoi eșuează să le dezvolte, în timp ce alte persoane, probabil, peste câțiva ani, vor face istorie pe baza acestor idei.

Notă:
Acest ultim pas poate fi un foarte mare consumator de timp și energie.

Prima etapă în dezvoltarea unui idei îl reprezintă crearea unui plan de acțiune. Poate duce la crearea unui plan (de afaceri, de marketing). După acest lucru, începe activitatea de implementare!

Cum te poate ajuta consilierul în carieră să foloseşti tehnica DI în avantajul tău?

  • Te ajută să generezi noi idei, să le analizezi și să identifici soluții creative. Pentru ca ideea ta să fie cea mai inspirată, poți folosi și alte instrumente complementare care să îți ofere o imagine de ansamblu asupra situației.
  • Te sprijină să identifici soluţiile optime pentru tine şi să creezi un plan de acţiune pentru a implementa pasul 4. T – Transformarea.

 

Elemente cheie

DI este o tehnică ce te ajută să fii creativ(ă), să scoți la iveală cele mai bune idei și soluții. Este un instrument util atât în sarcinile curente de la serviciu, cât și în viața de zi cu zi.

Print Friendly, PDF & Email

Comments

comments

Tu ce părere ai despre acest subiect? Te invităm să incluzi comentariile tale mai jos.


Acesta este doar unul dintre zecile de instrumente şi resurse pe care le găseşti pe siteul nostru. Click aici pentru mai multe articole, abonează-te la newsleterul pentrucariera.ro sau apelează la specialiştii noştri - consilieri în carieră certificaţi, cu experientă practică în domeniu - pentru a explora în continuare.


Intră în contul tău pentru a afla si mai multe. Contul de utilizator iti da posibilitatea sa pui intrebari private consultantilor nostri in cariera sau sa planifici o discutie gratuita cu unul dintre ei, pe subiecte legate de cariera si viata profesionala.


0 comments