Ofera feedback constructiv

Contribuie la performanțele celor din jurul tău

Ofera feedback constructiv

Ofera feedback constructiv

De cele mai multe ori, părerea celor din jurul nostru contează foarte mult și ne influențează randamentul și productivitatea. Modul în care primim remarcile este însă foarte important.

Feedback-ul este practic liantul pentru a construi relații puternice și de durată. Este la fel de important să primești feedback constructiv, dar să și oferi la rândul tău.

Modul în care oferi feedback constructiv se referă la a ține cont de anumite aspecte care să te ajute să fii parte din succesul celor din jurul tău.

Este important să ții cont de următorii pași, ordinea lor stabilind-o chiar tu!

Pasul 1. Creează o experiență pozitivă

Care este obiectivul tău?

Feedback-ul are scopul de a îmbunătăți o situație sau performanța unei persoane. Nu vei putea realiza acest lucru prin critică sau ofensă.

Evident, asta nu înseamnă că trebuie să fii întotdeauna pozitiv(ă). Ține cont că negativismul sau critica trebuie folosite cu multă grijă. De obicei, vei primi mai mult de la oameni dacă atitudinea ta este una pozitivă, optimistă, care se concentrează pe îmbunătățire, dezvoltare.

Pasul 2. Ai grijă la intervalul de timp!

Cu cât evenimentul este mai recent, cu atât mai bine!

Este mult mai ușor să oferi feedback despre o anumită activitate care nu a fost făcută în mod corespunzător în ziua respectivă, decât pentru un an întreg de activitate.

Notă:

Face excepție cazul în care situația este extrem de emoțională. Este de preferat să aștepți până când toată lumea s-a liniștit înainte de a te angaja în oferirea feedback-ului. Nu îți poți permite să te descarci și să riști să zici ceva ce vei regreta mai târziu.

Pasul 3. Oferă-l frecvent!

Feedback-ul este un proces care necesită o atenție constantă. Când ceva trebuie spus, spune-o, astfel oamenii vor ști tot timpul ”unde se poziționează” și vei evita astfel surprizele. De asemenea, problemele nu vor scăpa de sub control. Chiar dacă în mod formal feedback-ul poate fi oferit la un interval de câteva luni sau un an (de exemplu, evaluarea performanței la job), în mod informal un feedback simplu ar trebui să se acorde mult mai des. Îl poți oferi ori de câte ori crezi că situația o cere.

Pasul 4. Pregătește-te dinainte!

Nu este indicat să ai un discurs prestabilit pe care să îl citești, dar trebuie să-ți fie clar ceea ce ai de gând să spui. Asta te ajută să păstrezi firul roșu al discuției și să nu te abați de la temă.

Pasul 5. Fii specific(ă).

Spune-i persoanei exact ceea ce are nevoie să-și îmbunătățească. Astfel, te asiguri că ești pe subiect și nu lași loc ambiguităților. Dacă spui cuiva că a acționat fără tact, ce înseamnă asta mai exact? A fost prea agresiv(ă)? Prea suspicioas(ă)?

Regula de bază: Bazează-te pe ceea ce știi cu certitudine, din propria ta experiența și nu în funcție de părerile altora.

Notă:

Încearcă să nu exagerezi pentru a-ți expune punctul de vedere. Evită termeni precum ”niciodată”, ”întotdeauna”, ”tot timpul”, ”toți cred” deoarece oamenii pot deveni defensivi. Discută impactul direct al comportamentului, fără a ”lovi” la nivel personal. De asemenea, evită să acuzi persoana în cauză.

Pasul 6. Critică doar în privat

În timp ce recunoașterea publică este apreciată, critica nu. Găsește un loc sigur unde puteți vorbi fără a fi întrerupți sau auziți de altcineva. Nu este plăcut să fii subiectul de discuție al altor persoane.

Pasul 7. Folosește formulări la persoana I

Oferă feedback-ul din perspectiva ta, astfel, vei evita etichetarea personală.

Folosește spre exemplu:

”Eu am fost supărat ieri când mi-ai criticat prezentarea în fața colegilor.” decât ”Ai fost aspru cu mine ieri.”

Pasul 8. Limitează discuția la maxim două subiecte

Într-o sesiune de feedback nu ar trebui să se discute mai mult de două situații. Altfel, există riscul ca persoana în cauză să se simtă demoralizată sau atacată. Alege cu grijă temele de discuție, în funcție de cât de importante sau stringente sunt pentru interlocutorul tău.

Pasul 9. Accentuează aspectele pozitive

De exemplu, poți începe cu ceva pozitiv, astfel persoana în cauză se va simți încurajată, permițându-i de asemenea să vadă cum este ”succesul” și îl va ajuta să ia măsurile potrivite data viitoare.

Notă:

Mulți oameni tind să exagereze acest lucru și să facă un ”sandwich” al feedback-ului constructiv printre prea multe pozitive. De exemplu:

  • ”Mi-a plăcut felul în care te-ai prezentat, cum ți-ai expus punctul de vedere și gluma de la finalul prezentării. Totuși, cred că prezentarea ta a avut prea multe slide-uri. Oricum, m-am bucurat să aflu informații noi despre încălzirea globală.”

Pasul 10. Oferă sugestii specifice

Asigură-te că știți amândoi ce trebuie făcut pentru a îmbunătăți situația. Principalul mesaj ar trebui să fie că îți pasă și că îți dorești să ajuți persoana să crească și să se dezvolte. Stabilește obiective și planuri pentru monitorizarea și evaluarea progresului.

Notă:

Este posibil să nu ajungeți la aceeași concluzie, așa că este o idee bună să soliciți persoanei să își exprime punctul de vedere. Folosește fraze de tipul:

  • ”Care este reacția ta la acest lucru?”
  • ”Este aceasta o evidențiere corectă a ceea ce s-a întâmplat?”

Ascultă în mod activ la ceea ce are de spus și încearcă să obții câteva sugestii de la ei pentru îmbunătățire. Astfel, au posibilitatea de a oferi chiar ei soluția și să își ia angajamentul de a o pune în aplicare. Pentru a evita să pară ca și cum ai ține o predică, stai departe de cuvinte ca: ”bun”, ”rău”, ”trebuie (să)…”.

Pasul 11. Follow Up

Scopul principal al feedback-ului este de a îmbunătăți performanța. Trebuie să verifici dacă acest lucru se întâmplă sau nu și să faci modificări în timp. Ajustează, discută despre ce funcționează și ceea ce trebuie modificat.

Unul din consilierii în carieră pentrucarieră.ro te poate ajuta să formulezi feedback-ul constructiv, să-l exersezi în diferite ipostaze, să faci recomandări și să gestionezi cât mai bine dificultățile pe care le întâmpini în situațiile în care trebuie să evaluezi pe cineva.

Elemente cheie:

Feedback-ul constructiv înseamnă să ții cont de anumite aspecte care să te ajute să fii parte din succesul celor din jurul tău. Modul în care îl formulezi este esențial. Ține cont de pașii următori și aplică-i ori de câte ori este nevoie:

Pasul 1. Creează o experiență pozitivă

Pasul 2. Ai grijă la intervalul de timp!

Pasul 3. Oferă-l frecvent!

Pasul 4. Pregătește-te dinainte!

Pasul 5. Fii specific(ă).

Pasul 6. Critică doar în privat

Pasul 7. Folosește formulări la persoana I

Pasul 8. Limitează discuția la maxim două subiecte

Pasul 9. Accentuează aspectele pozitive

Pasul 10. Oferă sugestii specifice

Pasul 11. Follow Up

Print Friendly, PDF & Email

Comments

comments

Tu ce părere ai despre acest subiect? Te invităm să incluzi comentariile tale mai jos.


Acesta este doar unul dintre zecile de instrumente şi resurse pe care le găseşti pe siteul nostru. Click aici pentru mai multe articole, abonează-te la newsleterul pentrucariera.ro sau apelează la specialiştii noştri - consilieri în carieră certificaţi, cu experientă practică în domeniu - pentru a explora în continuare.


Intră în contul tău pentru a afla si mai multe. Contul de utilizator iti da posibilitatea sa pui intrebari private consultantilor nostri in cariera sau sa planifici o discutie gratuita cu unul dintre ei, pe subiecte legate de cariera si viata profesionala.


0 comments