Stiluri de leadership (I)

Conduce în stilul potrivit situaţiei şi echipei tale

Stiluri de leadership

Stiluri de leadership

Deşi au sarcini şi obiective similare, între liderii din companii diferite, şi chiar din aceeaşi companie, există diferenţe majore în modul în care îşi îndrumă oamenii pentru a-şi atinge obiectivele. Diferenţele provin din trăsăturile de personalitate, experienţa profesională şi pregătirea acestor oameni.

Cercetările au reuşit să sintetizeze câteva stiluri principale în care se încadrează persoanele cu funcţii de conducere. Fiecare stil de leadership are avantaje și dezavantaje, în funcție de profilul oamenilor din echipă. Eficiența fiecărui stil depinde de momentul în care este aplicat și de experiența și abilitățile oamenilor conduși.

Este important să cunoști stilul de leadership pe care îl folosești de obicei și să încerci să evaluezi cât de eficient este acest stil pentru echipa ta. De asemenea, cunoscând și alte stiluri, vei putea sa îți adaptezi abordarea în funcție de situație, proiect și oamenii care te urmează la un moment dat, pentru a-i ajuta să fie eficienți si să-și atingă obiectivele!

Care sunt principalele stiluri de leadership?

1. Stilul autocratic

 • Liderii autocratici au putere totală asupra subordonaţilor lor. Le controlează munca îndeaproape şi păstrează relaţia cu ei la nivel strict profesional. Membrii echipei nu sunt deloc implicaţi în procesul decizional şi nu au posibilitatea de a face sugestii în legătură cu îmbunătăţirea activităţii.
 • Oamenilor li se spune ce trebuie şi cum trebuie să facă şi se aşteaptă urmarea exactă a instrucţiunilor.
 • Beneficiul acestui gen de leadership este eficienţa deosebită a muncii, pentru că deciziile sunt luate foarte repede şi sarcinile sunt executate eficient.
 • Poate crea rezistenţă în rândul angajaţilor şi o instabilitate a personalului. Este recomandat în cazul echipelor neexperimentate dar motivate, în care munca este rutinieră şi în situaţii de criză, unde este nevoie de decizii foarte rapide.
 • Este cel mai ineficient stil de leadership.

2. Stilul Laissez – Faire

 • Denumirea stilului provine din franceză și are sensul de “nu te amesteca” sau “lasă lucrurile așa cum sunt”. Liderii care folosesc acest stil, preferă să-și lase echipa să lucreze pe cont propriu. Le oferă oamenilor libertate totală în organizarea și desfășurarea propriei activități. Oferă suport echipei doar atunci când acesta este solicitat.
 • Liderii laissez – faire pot fi eficienţi dacă monitorizează performanța echipei și îi oferă feedback regulat. Este potrivit echipelor formate din oameni cu experiență, motivați, cu inițiativă, ce nu au nevoie de supervizare pentru a-și îndeplini sarcinile.
 • Beneficiul acestui gen de leadership este acela că oferă angajaților satisfacție profesională și îi poate determina să fie foarte productivi.
 • Dezavantajul stilului laissez – faire este că, în cazul oamenilor slab motivați, cu slabe abilități de managementul timpului, fără experiența și abilitățile necesare pentru a lucra individual, eficiența muncii va scădea foarte mult.

3. Stilul Democratic / Participativ

 • Acest stil este caracterizat de implicarea membrilor echipei în luarea deciziilor.  Presupune încurajarea oamenilor pentru a-și împărtăși ideile și sintetizarea tuturor informațiilor pentru  lua cea mai bună decizie. Membrii sunt încurajați să-și exprime opinia în procesul decizional, însă responsabilitatea deciziei finale revine liderului.
 • Oamenii conduși de un astfel de lider sunt foarte motivați și satisfăcuți pe plan profesional, deoarece au sentimentul controlului asupra propriei munci.
 • Dezavantajul acestui stil constă în încetinirea procesului decizional – toți membrii echipei sunt încurajați să-și exprime opinia. Stilul participativ este mai puțin recomandat în contextele în care rapiditatea și eficiența activității sunt importante, de exemplu în situațiile de criză, în care se poate pierde timp prețios cu ascultarea fiecărui membru al echipei
 • Abordarea este potrivită atunci când calitatea muncii este mai importantă decât eficiența sau productivitatea și când se pune accentul pe munca în echipă. Este recomandat pentru echipele formate din oameni experimentați, profesioniști, fiind stilul care poate valoriza cel mai bine de expertiza unei astfel de echipe. Leadership-ul participativ ridică moralul echipei pentru că au sentimentul că opinia lor contează.
 • Este cel mai eficient stil de leadership.

4. Stilul Transformaţional

 • Liderii care folosesc acest stil inspiră oamenii, pentru că se aşteaptă ca fiecare să dea ce este mai bun din el. Pun accentul pe “transformarea” membrilor echipei pentru a deveni mai buni. Apreciază iniţiativele ce pot aduce valoare adăugată organizaţiei. Stilul transformaţional conduce la productivitate şi angajament crescut din partea membrilor echipei.
 • Liderii transformaţionali sunt buni cunoscători ai domeniului în care îşi desfăşoară activitatea, sunt energici, nu se feresc să îşi asume riscuri. Îşi provoacă oamenii să gândească independent. Le creşte moralul şi motivaţia, inspirându-i să îşi alinieze obiectivele personale cu cele ale companiei.
 • Dezavantajul acestui stil este că liderii au tendinţa de a acorda atenţie insuficientă detaliilor. Cu toate că este un stil foarte eficient, există situaţii în care trebuie folosit în combinaţie cu alte stiluri  pentru a asigura eficienţa activităţii.

5. Stilul Orientat către Sarcini

 • Liderii orientaţi pe sarcini se concentrează pe a-şi determina echipa să îşi realizeze obiectivele. Ei stabilesc roluri, planifică, organizează şi monitorizează activitatea echipei. Se asigură să standardele de performanţă sunt respectate.
 • Avantajul principal al acestui stil este că asigură respectarea termenelor limită. Este recomandat pentru echipele în care oamenii nu au abilităţi foarte bune de managementul timpului.
 • Neacordând atenţie nevoilor individuale ale oamenilor, acest stil poate duce la scăderea motivaţiei şi instabilitatea personalului.

Cum te poate ajuta consilierul în carieră să devii un lider mai bun?

 • Te poate ajuta să identifici în ce stil de leadership se încadrează modul în care obișnuiești să îți conduci echipa / organizația.
 • Te poate ajuta să identifici cel mai potrivit stil de leadership pentru specificul organizației echipei pe care o conduci.
 • Te poate ajuta să-ţi dezvolți abilitățile de leadership, sprijinindu-te în realizarea unui plan de acţiune în acest sens.

Puncte cheie

Fiecare lider îţi dezvoltă propriul stil de a conduce. Nu există însă unul care să fie eficient în orice situaţie şi pentru orice echipă. Cunoscând stilurile principale de leadership, te vei putea adapta situaţiilor pe care le poţi întâlni în activitate:
1.    Stilul Autocratic
2.    Stilul Laissez – Faire
3.    Stilul Democratic / Participativ
4.    Stilul Transformaţional
5.    Stilul Orientat către Sarcini

Notă:
În partea a doua a articolului vom continua prezentarea principalelor stiluri de leadership!

Print Friendly, PDF & Email

Comments

comments

Tu ce părere ai despre acest subiect? Te invităm să incluzi comentariile tale mai jos.


Acesta este doar unul dintre zecile de instrumente şi resurse pe care le găseşti pe siteul nostru. Click aici pentru mai multe articole, abonează-te la newsleterul pentrucariera.ro sau apelează la specialiştii noştri - consilieri în carieră certificaţi, cu experientă practică în domeniu - pentru a explora în continuare.


Intră în contul tău pentru a afla si mai multe. Contul de utilizator iti da posibilitatea sa pui intrebari private consultantilor nostri in cariera sau sa planifici o discutie gratuita cu unul dintre ei, pe subiecte legate de cariera si viata profesionala.


0 comments